Utrecht – Innovative Schallschutzwand senkt Verkehrslärm von Straßen

Quelle: Provinz Utrecht

Lärmbelastung kann enorme Probleme verursachen. Lärm stört nicht nur, sondern kann letztendlich sogar Herz- und Kreislauferkrankungen verursachen. Dass Lärm ein Problem darstellt, weiß Esther aus Soesterberg ganz genau. Mit ihrem Mann und drei Kindern wohnt sie seit sieben Jahren an der Amersfoortsestraat: Auf dieser vierspurigen Provinzialstraße rast der Verkehr mit 80 km/h an ihrem Haus vorbei. Um diesen Lärm zu verringern, experimentierte die Provinz Utrecht 2019 mit WHIS®wall, einer innovativen Schallschutzwand. Und war erfolgreich!

Esther berichtet, wie es ist, an einer so stark befahrenen Straße zu wohnen: „Glücklicherweise ist die Straße nachts ruhig. Dennoch kann ich nicht mit offenem Fenster schlafen, weil ich dabei viel zu früh vom Verkehr geweckt werde. Im Badezimmer muss man das Fenster natürlich öffnen, aber das bedeutet, dass wir während der Hauptverkehrszeiten dort kaum verstehen, was der andere sagt. Und im Vorgarten kann ich kein normales Gespräch mit den Nachbarn führen. Dort müssen wir uns wirklich anschreien.“

VERKEHR HAT HÖRBAR ZUGENOMMEN

Der Lärm ist also ein enormer Störfaktor, berichtet Esther. „Ich bin mir zwar nicht ständig bewusst, wie laut es ist. Das Gehirn versucht, die Lärmkulisse zu korrigieren. Jedoch fällt mir besonders auf, dass ich woanders die Stille höre.“

Esther stellt fest, dass der Verkehr in den vergangenen Jahren wegen des Wirtschaftswachstums hörbar zugenommen hat. „Bis zu dem Moment, als ich dachte: Das wird zu viel, so geht‘s nicht weiter! Da habe ich mich an die Provinzverwaltung gewandt und das mit ihnen besprochen.“

INNOVATIVE SCHALLSCHUTZWAND

De provincie Utrecht beantwoordde haar roep. Daarom stond van december 2018 tot de zomer van 2019 de Whiswall in de berm. De Whiswall is een innovatieve geluidswal van beton en staal van ongeveer anderhalve meter hoog. De officiële resultaten laten een flinke vermindering in de overlast zien. Esther: ‘Ja, het ontwerp is nog niet mooi, maar het geeft wel geluidsreductie. De eerste ochtend dat die wal er stond schrok ik ervan hoe dat voelde. Al is het in de badkamer op de eerste etage nog steeds wel een herrie, het is een heel stuk prettiger wonen. Ik vind het ook belangrijk dat je over het muurtje heen kan kijken. Zo behoud je het mooie uitzicht en de sociale veiligheid.’

„Während der Probezeit hörte ich viel mehr Natur!“

Esther

Esther is blij met hoe de provincie het heeft opgepakt. ‘Gelukkig is de provincie met ons in gesprek gegaan. Tijdens de proef zijn we geïnformeerd op alle relevante momenten. Als bewoners zijn we meerdere keren uitgenodigd voor een inspraakavond en ook na afloop voor een evaluatie.’ Toch plaatst Esther ook wat kanttekeningen bij het proces. ‘Ik vind het echt jammer dat sommige suggesties onbespreekbaar bleken. Het verlagen van de snelheid lijkt mij dubbele winst en een verhoogde middenberm scheelt weer in het geluid van de overkant. Bovendien zijn de officiële resultaten zo gunstig mogelijk uitgewerkt. Desondanks ben ik heel blij dat de Whiswall geplaatst wordt. Ik verwacht dat die in de toekomst alleen maar verbeterd zal worden en nieuwe ontwerpen mooier in de natuur zullen wegvallen.’

FESTER STANDORT AN DER AMERSFOORTSESTRAAT

In 2020 jaar komt de Whiswall permanent aan de Amersfoortsestraat te staan. Alleen al die gedachte helpt, vertelt Esther. ‘Vanaf het moment dat ik wist dat het gaat veranderen, kan ik dezelfde geluidsoverlast beter verdragen. Ik kijk er echt naar uit!’

TEIL DES AKTIONSPLANS UMGEBUNGSLÄRM

De provincie vindt het belangrijk dat mensen die in de buurt van Utrechtse provinciale wegen wonen, zo min mogelijk geluidsoverlast ervaren. De proef met de Whiswall, maar ook andere aanpassingen die de geluidbelasting verlagen, zijn onderdeel van het Actieplan Omgevingslawaai van de provincie Utrecht. Daarmee wil de provincie wil de omgevingskwaliteit van het stedelijk en landelijk gebied hoog houden en versterken. Het terugdringen van geluidoverlast draagt hier aan bij.